Připrav se na století! Najdi schránku a získej odznak jako první.

Chceš být v předstihu před ostatními? Přijmi pozvání na skautskou zahradu Radúzovo.

„Na nohy vezmi dobrou obuv, obleč se přiměřeně venkovnímu počasí a do batohu přibal několik buřtů, lahev s pitím (možná mačetu) a dobrou náladu…“

Souřadnice schránky: N 49° 28.757′ E 16° 38.59 (ale přečti si text až do konce!)
| spodní parkoviště: N 49° 28.806′ E 16° 38.544′ (pokud půjdeš odtud, počítej s větší náročností) | vrchní parkoviště: N 49° 29.053′ E 16° 38.965 | parkoviště na ul. Potoční: N 49° 29.151′ E 16° 38.937′

„Radúzovo“ je místo věnované skautům v r. 2011 Radúzem Řehořkem, který v Boskovicích skautoval v 70. letech a následně emigroval do Austrálie. Nachází se na samém konci zahrádkářské kolonie na západním úpatí kopce Obora.

Po získání pozemku se skauti snažili pomocí občasných brigád v letech 2015 – 2017 místo zkulturnit a připravit pro příležitostné jednodenní skautské výpravy. Na velké části zahrady byly odstraněny náletové dřeviny, vyklidily se rozvaliny bývalé chaty a byla tak zpřístupněna vrchní terasa skautské zahrady na které vzniklo ohniště. Zasazeno bylo také několik ovocných stromů.

Na další rozvoj skautské zahrady už nezbyly síly ani lidské zdroje…
Plánů a nápadů bylo několik, přes vytvoření altánu pro posezení na současném betonovém základu býv. chatky, přes snížení vrchní terasy do roviny s terasou druhou (pro vznik větší plochy) či vytvoření „bivakovacího“ přístřešku, který by navíc rozšířil plochu vrchní terasy. Na nic z toho však nakonec nedošlo (a pravděpodobně v dlouhodobém horizontu ani nedojde).

Přes terasovitý ráz skautské zahrady je její největší slabinou chybějící přístupová cesta pro případnou dopravu materiálu, vzdálenost od města – která vylučuje zajít na zahradu v rámci dvouhodinové družinové schůzky. Jednodenní výpravy se v rámci skautských oddílů působících v Boskovicích konají jen minimálně, a tak na skautskou zahradu zavítá jen málokdo. Postupně se vedení střediska usneslo: nechat skautskou zahradu „žít vlastním životem“ – od udržovacích brigád upustit. Věnovat se jiným prioritám skautské činnosti.

Skautská zahrada tedy znovu pomale zarůstá…

Jak se na místo dostaneš, je pouze na tobě a je to součást výzvy! Svůj čas můžeš strávit posezením u ohně – dřeva na pálení je tu (a v přilehlém okolí) opravdu dosti. Před odchodem nezapomeň oheň řádně uhasit!

Samotná schránka je památka na střediskového vůdce 1990–2006. Alois Král – Lolin ji používal jako praktickou součást vybavení táborového hospodáře!

Nezapomeň nám „svůj lov“ zadokumentovat!
Fotky z místa můžeš sdílet na střediskovém facebooku, facebooku oslav, nebo zaslat na boskovice@skaut.cz

Pro první tři nálezce jsou připraveny upomínkové předměty k oslavám střediska – pro každého – odznak, pamětní knížečka, pohled, placka. Pro ostatní, co zůstane! Ve schránce najdeš i základní potřeby pro založení ohně – ty neodnášej.

Jak ale na to? Možná ti na místě pomůže toto: